Weggooien

Hij begon al een beetje te stinken, die worteltaart van het kerstdiner. En de gevulde kalkoen, verstopt onder een paar vellen aluminiumfolie zou ook geen broodje meer halen. Ik wist eigenlijk niet eens meer dat die in de koelkast stond, en na twee weken wordt zoiets onderdeel van je koelkastinrichting. Kijk je er gewoon langsheen. Ik vertoon uitstelgedrag als het gaat om m’n vuilnis weggooien.

Dat ben ik zo gewend, omdat afval sparen voordelig is in Deventer. Inmiddels heb ik een goed gevulde verrijdbare container achter het huis, maar in het appartement waar ik eerst woonde kostte elke vuilniszak in de ondergrondse container 3,25 euro. Een speciaalbiertje. Vind ik duur, maar de gemeente en de geïnterviewden in deze krant van gisteren niet.

Om wel aan m’n speciaalbiertjes te komen, kwam het voor dat kat Beer wat langer tussen z’n oude poepjes moest poepen, omdat het nog geen tijd was om het vuilnis weg te gooien. En dat ik toch maar voorzichtig een hapje nam van de kwark die over datum was, of de vriezer volstouwde met restjes eten omdat weggooien zonde is. Niet van het eten, maar van de ruimte in de prullenbak.

Om dan, eens in de anderhalve week, als de vuilnisbak stonk en er met geen mogelijkheid meer een halve bleekselderij bij kon (wie gebruikt ooit een hele bleekselderij?), het afval in huis te verzamelen voor één grote storting. Eventueel met meerdere zakken, want je kunt best goed proppen in die ondergrondse container.

Afgelopen september, met die bloedhitte, kwam het zelfs zo ver dat er al zo lang afval in de prullenbak zat, dat er tussen de scharnieren kleine wormpjes kropen. Maden. Tja, we hadden er ook wel een beetje om gevraagd. Google wist raad: kokend water overleven die beesten niet. Ik ben tegen het zomaar doodmaken van welk levend wezen dan ook, maar dat principe ging snel overboord. Met de fluitketel op het balkon werd er madengenocide gepleegd.

Eigenlijk was ik boos op de gemeente. Gefrustreerd over het afvalbeleid. Want gft wordt niet opgehaald, dus moet bij het gewone afval. Wil je voorkomen dat je maden in huis krijgt, dan moet je dus extra betalen. Daar gaat je hele spaarsysteem.

Lullig en oneerlijk. Je wordt arm als je je huis een beetje netjes wil houden. Want vuilnis weggooien is geld weggooien. Dan maar een beetje vies.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *