Roodgeel

Eigenlijk wisten we het al, maar het is weer pijnlijk duidelijk. We passen niet bij elkaar. Ik ben roodgeel en hij blauw.

We hadden geen idee toen we elkaar ontmoetten. Aan de buitenkant is immers niets te zien.Tenminste, zolang vriend zijn sleutelbos maar in zijn broekzak houdt. Daaraan hangt het bewijs dat hij hier niet hoort: hij is een blauwvinger. In Deventer. Het moet vast zo voelen zoals Sting bedoelde in zijn nummer Englishman in New York.

Al bijna een lustrum negeren we dat we in feite onverenigbaar zijn. De mensen vragen ons hoe we samen kunnen leven. Nou ja, nauwelijks, om eerlijk te zijn. En nu blijkt daar ook nog een theoretische basis voor te zijn.

De bevestiging kwam via Insights: een soort persoonlijkheidsanalyse. Deden we bij wijze van afdelingsuitje op m’n werk. Van tevoren moesten we een vragenlijst invullen, die uiteindelijk, geheel automatisch, een uitslag geeft die beschrijft wie je van binnen echt bent. Dat wil zeggen: welke kleur je bent. Rood, groen, geel of blauw. Extravert, introvert, een mensenmens of een detailfreak. Een soort horoscoop, maar dan niet volledig uit de lucht gegrepen.

Mijn uitslag kon me bekoren: roodgeel. Of eigenlijk geelrood, voor de kenners. Een pittig tiepje, zeggen ze dan. Niet per se kenmerkend voor Deventenaren, tenminste, dat staat niet in de 18 pagina’s tellende analyse. Die verhaalt wél over al mijn sterke en zwakke punten, en hoe je wel en niet met mij moet communiceren. Het leek me wel handig dat aan vriend te laten lezen. Kan hij zich mooi aanpassen.

Het werd een feest der herkenning. Niet míjn persoonlijkheidsanalyse. Nee, mijn tegengestelde type, blauw, want dat stond er ook bij. Want wat zegt meer over je dan de mensen met wie je niet overweg kunt? Vriend wist het direct: dit is wie ik ben. Ik ben blauw.

Iedereen weet dat roodgeel en blauw niet samengaan. Helemaal komende zondag niet. Het helpt misschien dat het rapport tips geeft over hoe om te gaan met de roodgelen. Vooral praktisch voor blauwen, die daar dus nogal eens moeite mee hebben. Tip 1, en ik citeer: ,,Wees alert en op uw hoede.”

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *