Welkom

Ha, nieuwe studenten! Ook zo genoten van Typhoon gisteren, tijdens de intro? Geniet nog maar even na, want het duurt nog ongeveer een jaar voordat er weer een evenement speciaal voor jullie wordt georganiseerd.  Want Deventer is niet echt een studentenstad. Hebben jullie voorgangers zelf gezegd in deze krant.

Waarschijnlijk heb je voor Deventer gekozen omdat je studie nergens anders (Archeologie) of nergens anders in de buurt (Toegepaste Psychologie) te doen is. Dus moest je wel naar Deventer. Natuurlijk: het is een mooie stad, met een prachtig historisch centrum. Je ouders zouden er graag op bezoek komen. Maar daar kom je natuurlijk niet voor. Jij komt voor een fijne studentensfeer en goede feestjes. Laten we eerlijk zijn: dat wordt hem niet.

Helaas. Jullie komen dan wel in grotere aantallen dan vorig jaar, maar je bevindt je nog steeds onder de kleinste bevolkingsgroep van Deventer. Veel van je leeftijdsgenoten kozen voor een andere stad, zoals Enschede, Zwolle, of door het onlangs door Eus zo geloofde Groningen. Daar worden studenten namelijk goed gefaciliteerd.

In Deventer ook wel hoor. De weg van het station naar het Saxion is goed begaanbaar, steeds beter eigenlijk. Zodat je na je colleges weer lekker snel naar huis kunt.

Want hier wonen, dat wil de gemeente niet stimuleren. Kamers worden niet meer bijgebouwd vanwege een gebrek aan interesse. En we willen natuurlijk geen opleving van het Deventer studentenleven. En cultuur? We hebben een schouwburg en filmhuis, maar dan zit je wel tussen de rijke 65-plussers.

Mocht je toch graag die andere, schaarse studenten willen leren kennen, dan moet dat helaas op straat. De enige studentenvereniging die nog een locatie had in Deventer, Pro Deo, kan de huur van de kelder aan de Rijkmansstraat niet meer betalen. Niet omdat ze zo veel geld uitgeven aan bier hoor. Nee, het Saxion, jouw nieuwe school, is opgehouden de vereniging te financieren. Want het moet vooral niet te gezellig worden.

Je zou natuurlijk gewoon de stad in kunnen gaan, de kroeg in. De Tijd is een leuke voor studenten. Blijf er alleen vooral niet te lang, want dan mag je buiten geen sigaretje meer roken. Krijg je last met de buren.

Je leest het al: Deventer houdt van zijn studenten. Welkom!

2 gedachten over “Welkom”

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *