Terrascontroles

Je zou denken dat de meeste ambtenaren lekker vakantie aan het vieren zijn. Zomerreces, en wat is er nou om je zorgen over te maken? Het stadskantoor staat mooi te zijn op het Grote Kerkhof, de bushalte op het station is eerder klaar dan verwacht, de omleiding van de Wilhelminabrug verloopt soepel. De gemeente Deventer kan rustig met verlof, het terras op.

Misschien hebben ze dat wel gedaan. En hebben ze precies daar, tijdens het borrelen, het idee opgedaan wat te gaan doen deze zomer. Want het lijkt wel of de gemeente heeft besloten de horeca lastig te vallen met onverklaarde en onbegrijpelijke regels. Al sinds de zon is begonnen met schijnen, is er gedoe met de terrassen in Deventer.

Eerst het terras van Madame Jeanette op de Nieuwe Markt. Dat mocht ondanks een vergunning ineens niet meer op de stoep en dus moest het nieuwe wijncafé de hele boel naar binnen halen, hartje zomer. Na veel protest op sociale media en aandacht in deze krant nam de gemeente de enige juiste beslissing: het terras toestaan.

En nu de grootte van de krijtborden. En het wel met krijt beschrijven van de krijtborden, want iets erop plakken mag niet. Ik begrijp er niks van. Het ziet er toch fantastisch uit? Als ik Randstedelijke kennissen vertel dat ik uit Deventer kom, zeggen de meesten: oh met dat gezellige plein met al die terrasjes. Mis ik iets? Gaat het helemaal fout?

Ik ben een echte terrasliefhebber en laat me bij het kleinste straaltje zon graag bedienen door het -altijd vriendelijke- horecapersoneel in Deventer. Mijn vrije maandagmiddagen besteed ik deze zomer standaard met een boek op de Brink, het mooiste plein dat ik ken. Dan heb ik echt geen last van een krijtbord dat 0,7 in plaats van 0,6 meter is hoor.

Alleen het woord al. Terrascontroles. Er komen nog net geen drugshonden mee. Natuurlijk, regels moeten er zijn. Maar waar houdt het op? Straks controleert de gemeente nog op de schuimlaag van het bier, of de muzieksmaak van de dj. Zulke dingen horen juist bij wat een café uniek maakt. Waarom handhaven zonder reden?

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *