Live, laugh, love

Mijn duim is vastgegroeid aan mijn telefoon: precies op het plekje waar m’n Funda-app zit. Mijn ontbijt nuttig ik samen met een digitaal huizenrondje. Je moet goed opletten, want ook de Deventer huizenmarkt kent inmiddels Amsterdamse praktijken. Voor je het weet is het huis verkocht. Soms zelfs al vóórdat het op Funda staat. Gekkenhuis.

Het ergste van een huizenjacht is dat je je door andersmans inrichting heen moet slaan. Het valt me al jaren op dat mensen het belangrijk vinden om objecten in hun huis in het Engels te benoemen. Het begint vaak al voordat je binnenkomt: op de vensterbank staat een bordje met home, of het hangt aan de deur. Is dat het geval, dan weet je zeker dat je een paar stappen verder wordt geconfronteerd met love, joy en happiness en bloempotten met flower erop.

Een nieuwe trend is de semi-filosofische uitspraak, geschilderd op de muur. Love is what makes a house a home in de woonkamer of wish it, dream it, do it in de slaapkamer. Ook gezien: omschrijvingen als lief, stout, stoer, slim geschilderd op een muur boven een ledikantje. Zielig voor zo’n baby. Die mag niet eens zelf meer beslissen hoe stoer of slim die wordt.

De irritatie leeft al heel lang in mij, maar ik durf er niet over te praten. Je vindt deze woorden en uitspraken namelijk in élk huis. En nu heb ik sinds kort zelf ook een voorwerp met een tekst erop. Onlangs moest ik een nieuw drinkbakje kopen voor onze kat Beer (bij ons thuis houden we ervan om dingen juist níét te noemen wat ze zijn). Er was maar weinig keus bij de dierenwinkel en dit bakje had de juiste vorm en kleur. Alleen: er stond ‘pussy’ op gedrukt. Vriend en ik moesten uiteraard hartelijk lachen om het woord en besloten het te kopen als ironisch voorwerp. Beer kan toch niet lezen.

Huizenverkopers in Deventer (en dat zijn er momenteel veel) adviseer ik trouwens wel om de letterbakken en fotolijstjes met live, laugh, love even weg te leggen tijdens het fotograferen. Misschien komen we dan wel even binnen kijken.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *