Feestje

Op feestjes moet je niet bezuinigen. Het zijn de wijze woorden van de oud-directeur van het bedrijf waar ik vorig jaar nog werkte, die nog steeds in mijn hoofd resoneren. Het is een van de weinige dingen die ik mis van het in loondienst zijn: extravagante feestjes. Als zzp’er geef je die toch niet zo snel.

Maar gelukkig is daar de gemeente Deventer. Die houdt ook wel van een feestje. Met de hele stad, en het liefst een heel jaar ook nog. Dus bestaat de stad volgend jaar 1250 jaar. Hebben ze bedacht.

Ja, bedacht. Want niemand weet of dat klopt. Sterker nog, de kenners weten haast wel zeker dat het níet klopt. Deventer zou niet in 768 zijn gesticht, maar dik honderd jaar later, in 877. Of zelfs nog later. Maar ja. Die halve miljoen subsidie voor dat feestje ligt er al. Wat nu?

Ik zeg: gewoon doen. Feestjes zijn altijd goed. En het mag ook wel een keer. De economie draait weer lekker, we hoeven voorlopig geen stadhuis meer te bouwen en we participeren ons een ongeluk om op andere vlakken geld te besparen. Dan is een feestje wel verdiend, lijkt me.

En eerlijk: het is ook wel een beetje nodig. Voor de promotie. De stad staat er niet goed op. Na de droevige kijkcijfers van de Nederlandse serie Voetbalmaffia bijvoorbeeld, die zich deels in Deventer afspeelt. Er zouden 1,3 miljoen mensen voor de buis zitten. Het werden er nog geen half miljoen. En als we het dan toch over voetbal en droevige cijfers hebben: Go Ahead Eagles.

Maar iets blijft me nog een raadsel. Waarom komen die historici hier zo rijkelijk laat mee? Dat Deventer dit in de planning had, was al eeuwen bekend – figuurlijk dan. Het enige wat ik kan bedenken is dat ze zo lang mogelijk hebben gewacht, zodat de organisatie van alle festiviteiten al in volle gang zou zijn. Dat ze, net als ik en de gemeente Deventer, gewoon zin hadden in een feestje.

Goede zet. Bedankt. Ik doe mijn feestneus alvast op. En mijn advies aan de gemeente: vooral niet bezuinigen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *