Niet vrolijk

Doodsbedreigingen waren het niet. Maar de strekking was duidelijk. Sommige Eagles-supporters willen mij het liefst seksueel overmeesteren, naar aanleiding van mijn column van vorige week, over een zelfbedachte straf voor onze eigen hooligans. Nee, dit wordt geen vrolijke column.

Het was natuurlijk te verwachten. Als je van het niveau bent dat zich misdraagt na een voetbalwedstrijd, dan kun je ervan uitgaan dat je ook wel zo laag bent een columnist te beschimpen.

Ik ben niet de enige. Vraag het een willekeurige vrouw die haar mond publiekelijk opentrekt. Daarvan wordt meteen geopperd dat er een piemel in moet. Wat is dat toch met een bepaald type mannen, dat ze het liefst direct overgaan tot verkrachting?

Des te opvallender vind ik de reacties op het verhaal van schrijfster Griet Op de Beeck van afgelopen week. Haar relaas in het tv-programma De Wereld Draait Door, over haar hervonden herinneringen aan het misbruik van haar vader, was duidelijk doordrenkt van emotie. Het was moedig. En toch gingen de reacties voornamelijk over twijfels. Of het wel waar was. Want het waren natuurlijk geen echte herinneringen.

We discussiëren blijkbaar liever over de betrouwbaarheid van hervonden herinneringen dan over seksueel misbruik. Dat snap ik wel. Het is ook geen vrolijk onderwerp. Maar waarom geloven we liever dat een verkrachter onschuldig is? Is het omdat we denken dat zoiets ‘gewoon niet gebeurt’? Omdat we het nooit zien?

Als me iets duidelijk is geworden afgelopen week, dan is het wel dat het stikt van nare mannen die er rare fantasieën op nahouden. Dat vrouwen die hen boos maken of machteloos laten voelen het moeten ontgelden met seksuele overmeestering. Vraag het Rosanne Hertzberger, Anne Fleur Dekker, Asha ten Broeke, Femke Halsema, Loes Reijmer of pakweg alle vrouwen die weleens in de schijnwerpers staan en kritisch zijn. Het valt niet te ontkennen: die mannen zijn er. Het is een probleem. En blijkbaar ook gewoon hier, in onze regio.

Ik wil weten waar die opmerkingen vandaan komen. Want in precies die krochten van de geest, daar liggen de wortels van misbruik. Het is niet leuk. En niet vrolijk. Maar het wordt tijd dat we kritisch naar de daders gaan kijken, in plaats van naar de slachtoffers.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *