Naar Zwolle

Het was niet alleen kinderachtig, maar vooral ontzettend dom. Stupide. Achterlijk zelfs. Dat 46 zogenaamde Deventenaren zich zo schandelijk misdroegen op het station in Zwolle afgelopen vrijdag. Ze wilden op de terugweg van de wedstrijd tegen Emmen niet overstappen op de trein naar Deventer. En gebruikten daarbij ook nog geweld.

Zo triest. Sneu. En zo onvoorstelbaar dom. Want waarom zou je met geweld weigeren om in de trein te stappen die je juist weghaalt uit de stad die je zó haat? Mij ontgaat alle logica.

Wat mij betreft is er maar één oplossing voor dit soort wangedrag. Die pathetische hooligans hun zin geven. We hadden ze gewoon in Zwolle moeten laten: de zwaarste straf die je dit soort jongens en meisjes kunt geven. We sluiten ze op in de stad en maken Zwollenaren van ze. Zouden ze daar niet van gruwelen?

Doe het gewoon, politie. Ik daag jullie uit. Verf hun vingers blauw met onuitwisbare inkt. Leg elke ochtend een setje blauwwitte kleren voor ze klaar – inclusief ondergoed. Laat ze ontbijten met Zwolse balletjes. Lunchen met Zwolse balletjes. Avondeten met Zwolse balletjes.

Rijd ze elke dag, de hele dag, rond in een busje langs alle Zwolse bezienswaardigheden. Met trotse gids, die alles bewonderend toelicht. De Peperbus. Museum de Fundatie. Sassenpoort. ’s Avonds met z’n allen naar Theater de Spiegel waar om de dag de bekerfinale tegen Ajax uit 2014 wordt nagespeeld en de andere dag de twee verloren IJsselderby’s van vorig jaar.

En de grootste straf? Zet ze in een afgesloten ruimte in het IJsseldeltastadion en verplicht ze elke thuiswedstrijd van PEC te kijken, begeleid door oorverdovende feestmuziek na elke thuisgoal. En laat ze pas naar Deventer terugkeren als ze ‘Ik ben een Zwollenaar’ beginnen te zingen als je ze uit hun slaap wakker maakt.

Als er zich dan opnieuw een jonge hond misdraagt, laat die dan een dagje meelopen met de verbannen hooligans. Zodat hij – of zij – weet wat er te wachten staat na zulk triest gedrag. Misschien is dat de enige manier om zulke lui een lesje te leren.

Oh ja, en Zwolle? Mochten jullie met hetzelfde probleem zitten: wij hebben hier nog wel wat roodgele verf, een voorraadje Deventer koek en een sightseeingbusje klaarstaan. En ongeveer 46 lege stoelen in de Adelaarshorst. Kom maar door.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *