Trouwen

,,Ik hoop dat wij bij die 25/30 procent horen”, appte mijn vriendin met enig cynisme na haar bruiloft van afgelopen vrijdag. Ze overdreef een beetje. Want het scheidingspercentage valt best mee: 40 procent. Dus zo’n 60 procent overleeft het. Maar ze had wel een punt. De kans dat je huwelijk strandt is behoorlijk groot.

Trouwen is sowieso nooit voor mij. Daar ben ik te grillig voor en ik hou niet van dat claimerige. Bovendien kan ik een miljoen redelijke argumenten geven om het vooral niet te doen. Maar afgelopen weekeinde, toen zowel vrijdag als zaterdag tranen over mijn wangen biggelden van al dat liefdesgeluk – ik had maar liefst twee bruiloften achter elkaar – snapte ik het ineens. Het is zeggen dat je van elkaar houdt.

Steeds minder mensen doen dat, zo bleek een paar weken geleden. Het geregistreerde partnerschap wordt steeds populairder. Opvallend daarbij was dat in uitgerekend de gemeente Olst-Wijhe relatief de meeste geregistreerd partnerschappen worden gesloten. Een zakelijke gemeente, zo lijkt het.

Logisch, als je ziet hoeveel huwelijken er stranden. Kun je beter alles gewoon op papier zetten en er een handtekening onder zetten. Maar eigenlijk doe je dan precies hetzelfde als trouwen, je zegt alleen niet dat je van elkaar houdt, ten overstaan van je familie en vrienden. Wat maakt het dat ze nou juist in Salland de romantiek zijn kwijtgeraakt?

Natuurlijk kun je zeggen dat er niets romantisch is aan jezelf vastleggen voor de rest van je leven. Ik ben de eerste die dat beaamt. Maar als we het toch moeten doen, voor een koophuis, of voor de kinderen, waarom dan niet meteen goed?

Ik stel voor dat we weer meer gaan trouwen. Het is duur, dat weet ik, maar je hebt het zelf in de hand. En je hoeft niet bang te zijn dat je jezelf tot in de eeuwigheid vastlegt. Uit elkaar gaan kan nog steeds. En dat is sowieso een heel gedoe, of je nou getrouwd bent of niet.

Oké, misschien is het ook wel een beetje uit eigenbelang. Ik vind het helemaal niet erg als mijn make-up uitloopt tijdens de ceremonie omdat ik labiel word van geluk. Dus hierbij ook een oproep aan iedereen: trouw gewoon wat meer, en nodig mij dan ook uit, oké?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *