Gegijzeld

De weg van het Saxion naar het Deventer station wordt steeds beter, schreef ik eens. Deze zomer moet ik daar even op terugkomen. Het wordt iedereen onmogelijk gemaakt om met het openbaar vervoer weg te komen uit de stad. Er is geen weg naar het station.

Wie weleens simulatiespelletjes heeft gespeeld, weet precies wat de gemeente nu aan het doen is. Als je bij de Sims (een soort poppenhuis, maar dan op de computer) een ongewenst kind krijgt, dan stop je het gewoon in een kamer en haal je de deur eruit. Niemand die erbij kan komen, ook de kinderbescherming niet. En dan wachten. Tip van mijn neefjes.

Maar het kan ook minder gruwelijk. Als je bij Rollercoaster Tycoon (waarbij je simuleert dat je een attractiepark beheert) het pad tussen je winkelgebied en de rest van je attractiepark weghaalt, dan kun je geld verdienen. De mensen die er dan rondlopen kunnen geen kant op, en moeten wel gaan winkelen. Dat heet slim ondernemen.

Dat heeft de gemeente knap afgekeken. Door de brug naar het station weg te halen, en de toegang tot de fietsenkelder af te sluiten, hoopt ze natuurlijk toeristen te kunnen gijzelen in onze stad. Dat die, nadat ze voorjaarsstadswandelingen hebben gemaakt, ons mooie stadskantoor hebben bekeken, en de Roofkunst in de Bergkerk hebben bewonderd, erachter komen dat ze helemaal niet meer weg kunnen. Dat ze vastzitten. En dan toch maar wat gaan doen, want ja, ze zijn er nu toch.

Vervelen zullen ze zich in ieder geval niet. Tussen nu en begin september, wanneer de nieuwe brug af moet zijn, is er genoeg te doen. Dat begint komend weekend al, met de Smaak van Deventer. Dan hebben we nog onze vaste evenementen, de boekenmarkt en Deventer op Stelten, maar daar komen ook de IJsselbiƫnnale bij, het EK voetbal voor vrouwen en natuurlijk Heel Deventer Hapt. Slim hoor, gemeente. Zo doe je zaken.

De enige route uit de stad is nu met de auto. Misschien kunnen we daar ook nog een plan voor bedenken, zodat ook Deventenaren zijn veroordeeld tot een vakantie in eigen stad. Geen gek idee eigenlijk. Moest er niet toevallig ook nog iets aan de op- en afritten van de A1 gebeuren?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *